Nu afval, straks grondstof
In Westervoort is een nieuw afvalbeleidsplan in de maak. Niet omdat het niet goed gaat met de afvalinzameling in Westervoort, maar vooral omdat sommige dingen beter kunnen. Daarom wil de gemeenteraad van Westervoort dat we ons huishoudelijk afval meer aan de bron, dus bij ons thuis, scheiden. We kennen al een gescheiden afval-inzameling voor plastic, papier en textiel. Ook hebben we al de mogelijkheid om via de grijze en de groene container ons overige afval te scheiden in gft (groente/fruit/tuin) en rest-afval. Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat bij de stroom restafval nog veel gft (en ook papier en glas) zit. Dat is jammer want deze stoffen kunnen allen gerecycled worden en dus weer voor nieuwe doeleinden geschikt gemaakt worden. Onder het motto “Nu afval, straks grondstof” zullen er de nodige veranderingen plaatsvinden. Voorop staat dat de dienstverlening op peil blijft en de totale kosten voor onze inwoners niet zullen stijgen. De belangrijkste veranderingen zullen zijn:
- Om het scheiden van gft te bevorderen wordt een nultarief ingevoerd per 1 januari 2014. Het gft zal net zoals nu, elke 2 weken, maar nu gratis, worden opgehaald. U kunt uw groene container dus zo vaak u wilt aan de weg zitten of hij nu vol is of niet;
- Het restafval, de grijze container, zal elke 4 weken worden opgehaald per 1 januari 2014. De kosten voor het ophalen van uw grijze container zullen iets stijgen;
- De huis-aan-huis route voor het gratis ophalen van takken en snoeihout zal in 2014 weer worden ingevoerd.
In de raadsvergadering van 24 juni zullen definitieve besluiten worden genomen. Op onderdelen kunnen nog veranderingen plaatsvinden. Zo is de PvdA het eens met de voorgestelde richting van het afvalbeleidsplan maar willen we een proef gedurende 2014 en hebben een aantal andere fracties hun standpunt nog niet bepaald.
Maar: “Nu afval, straks grondstof” zorgt er wel voor dat de nieuwe productie van grondstoffen kan worden beperkt, de CO2 uitstoot wordt verminderd en de samenleving weer een stukje duurzamer wordt.