Door op 19 december 2013

Toename woninginbraken in Westervoort: de vragen en de antwoorden

Tijdens het buurtbezoek van de PvdA op 16 november aan ‘t Hoge Eind spraken diverse inwoners hun bezorgdheid uit over de stijging van het aantal woninginbraken. Reden voor fractievoorzitter Yvonne de Jager om schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W. Recent ontvingen we de antwoorden van de burgemeester. Opvallend in de analyse is het grote aantal insluipingen waarvan sprake is. Bij één op de vijf inbraakmeldingen bij de politie is hiervan sprake. Het betekent dat een aanzienlijk aantal bewoners deuren en ramen open laat staan als ze het huis verlaten en dan maak je het inbrekers wel heel erg gemakkelijk.

Er bestaat een intensieve vorm van samenwerking tussen gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie om het aantal inbraken terug te dringen. Voorbeelden hiervan zijn voorlichting en preventietips via de gemeentepagina in de Westervoort Post, het verspreiden van zgn. “smetbrieven” in de directe omgeving van de woning waar een inbraak heeft plaatsgevonden. In deze brief staan ook weer preventietips. Er worden meldingen verspreid via twitter en burgernet (voor ontvangst daarvan moet u zich wel eerst aanmelden via www.burgernet.nl). Ook is de APV een artikel opgenomen waarin het voorhanden hebben en vervoeren van inbrekerswerktuigen verboden is.

Politie brengt een wit voetje. Regelmatig houdt de politie een actie waarbij gekeken wordt of het voor inbrekers gemakkelijk is om een huis binnen te komen. Als dat zo is wordt, als waarschuwing, een papieren voet neergelegd met de tekst “Dit had de schoenafdruk van een inbreker kunnen zijn”. De houding van de burger is dus zeer belangrijk. Daarom is het te betreuren dat op een voorlichtingsavond op 13 juni 2013, waarvoor alle inwoners van drie meest noordelijke wijken een uitnodigingen ontvingen, slechts een handvol inwoners kwam opdagen.