Door op 15 maart 2014

Pact van de Arbeid: 6000 banen in Achterhoek en Liemers

Op 15 maart heb ik, samen met 15 andere lijsttrekkers van de PvdA Achterhoek en Liemers in aanwezigheid van onze minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, het Pact van de Arbeid Achterhoek/Liemers ondertekend.

Teveel mensen in onze gemeenten hebben de afgelopen jaren hun baan verloren als gevolg van de economische crisis. De PvdA afdelingen willen met het Pact van de Arbeid een vuist maken voor de werkgelegenheid in onze gemeenten. De werkgelegenheid in de Achterhoek en Liemers moet (minstens) weer op het niveau komen van voor de crisis (2009).

In het Pact van de Arbeid spreken we daarom voor de Achterhoek en Liemers de ambitie uit om in de periode 2014-2018 (tenminste) 6000 werkzoekenden weer aan een baan te helpen.

Maatregelen Pact van de Arbeid: werk maken van werk!

De doelstelling van het Pact van de Arbeid moet worden vertaald in de coalitieprogramma’s 2014-2018. Daarin staan tenminste de volgende afspraken:

–          Overheid en ondernemers schouder aan schouder: gemeenten en ondernemersverenigingen gaan een contract aan waarin afspraken zijn opgenomen over: 1) optimale werkgeversdienstverlening (deregulering en ondernemersloket), 2) stimuleren groei en innovatie (oa. innovatie-vouchers), 3) het lokale commitment van de ondernemers aan de werkgelegenheidsdoelstelling.

–          De gemeenten geven het goede voorbeeld: en staan garant voor uitvoering van de afspraken uit het landelijke Sociaal Akkoord om in de periode 2014-2018 in de Achterhoek en Liemers ruim 1100 mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

–          Sociaal aanbesteden wordt de norm: gemeenten maken in hun aanbestedingsbeleid meer ruimte voor lokale ondernemers en nemen daarin de eis op dat er werkplekken beschikbaar gesteld moeten worden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

–          De sociale ondernemer heeft een streepje voor: wij geven extra steun aan (startende) sociale ondernemers en introduceren een jaarlijkse prijs aan de sociale ondernemer van het jaar om consumenten te stimuleren producten bewust aan te schaffen bij sociale ondernemers

–          Terughalen van werk: ondernemers die banen terughalen naar Nederland krijgen loonkostensubsidie bij het in dienst nemen van werknemers met een arbeidsbeperking. Dat is goed voor de ondernemer en goed voor de maatschappij.

Wat betekent dit voor Westervoort?

De PvdA wil met ondernemers, instellingen en het onderwijs in de Liemers het gesprek aangaan om aanbod van werk en vraag naar werk goed op elkaar af te stemmen. Door gerichte scholing willen we de kansen van werkzoekenden verbeteren en zorgen voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.

Bedrijven, die stageplaatsen en werkplekken creëren, willen we goede ondersteuning bieden bij het zoeken naar de juiste kandidaten  en een financiële tegemoetkoming voor scholingstrajecten.  Daarbij een gemeente die duidelijk het goede voorbeeld geeft: stage mogelijkheden voor jongeren en werkplekken voor degenen die wat verder van de arbeidsmarkt staan.