Door op 16 maart 2014

Er valt op links wat te kiezen!

In Westervoort doen maar liefst drie linkse partijen mee met de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart a.s. De SP beleeft haar debuut, GroenLinks en PvdA lopen al wat langer mee. Er valt op links dus wat te kiezen. Dat is mooi, want dat dwingt ons om duidelijk te zijn over onze standpunten. Opvallend dat de nieuwkomer, de SP, wel erg lang stil was en zij nog steeds niet erg duidelijk zijn over hun plannen voor Westervoort. “Het kan anders” is hun verkiezingsleuze, maar betekent “anders” ook altijd beter? Ook van ons mag het soms best een beetje anders, met name wat het sociale beleid betreft. We misten de SP, toen we tot drie maal toe, de laatste keer met onvoorwaardelijke steun van GroenLinks, ons hebben ingezet voor een juiste bestemming van het rijksgeld armoedebestrijding. Steun van de SP was op welke wijze dan ook hard nodig.

Volgens een artikel op de site van SP Westervoort hebben zij in 2013 onderzoek gedaan naar de gevolgen van de naderende rijksbezuinigingen voor de cliënten huishoudelijke hulp in Westervoort. Het zou aardig zijn als we daarvan de resultaten terug kunnen zien, maar we vinden daar niets van terug. Onderzoeken is mooi, maar het vervolg is veel belangrijker, de resultaten gebruiken om zo nodig situaties te verbeteren. Anders wordt niemand er wijzer van.

N.a.v. de handtekeningenactie hondenbelasting hadden we de SP in de raadsvergadering van 9 december 2013 verwacht, bij het vaststellen van de legestarieven. Dat was hét moment om de handtekeningen aan te bieden en de gemeenteraad aan te spreken. Maar er was geen SP-er te zien.

Met de uitspraken over behoud van het zwembad zet de SP de inwoners echt op het verkeerde been. Het zwembad is in particuliere handen. Daar zijn zeven jaar geleden goede afspraken over gemaakt. We kunnen als gemeente, we komen vanaf 2015 al minimaal een half miljoen tekort, niet nog eens extra bezuinigen om een ondernemer geld te geven, hoe zeer het zwembad ons ook aan het hart ligt. We kunnen als gemeente wel meedenken over besparingsmogelijkheden energieverbruik, een grote kostenpost voor het zwembad. Het zou fijn zijn als de SP de kiezers vertelt dat extra geld, voor bijvoorbeeld een bijdrage aan het zwembad, onherroepelijk betekent dat ergens anders geld weg moet. En dan is de grote vraag waar.

Tijdens de debatten de afgelopen weken blonk de lijsttrekker van de SP, Eef van Baarsen, niet uit in kennis van Westervoortse onderwerpen. Begrijpelijk, hij is ook pas kort actief, maar wel zorgelijk. Nee Eef, de Westervoortse brug is niet van de gemeente, dat is toch wel duidelijk gebleken in de afgelopen jaren in het slepende conflict met Rijkswaterstaat. Opvallend dat de lijsttrekker dan toch bleef beweren, dat de gemeente voor een nieuwe brug had moeten zorgen. Als de gemeente dat toch had gekund…..

Met betrekking tot de herindeling denken we over de uitkomst alle drie hetzelfde, maar er zijn wel verschillen. GroenLinks loopt wel hard op de feiten vooruit en maakt herindeling tot doel. De PvdA ziet herindeling als middel om de huidige voorzieningen in stand te houden en om een slagvaardige, krachtige gemeente te worden in de regio. De SP wil ook herindelen en gaat dan, hoe goed bedoeld ook, aan het eind van het traject een referendum uitschrijven. Natuurlijk is de mening van de inwoners van het grootste belang, maar hoe legt de SP het uit als we toch moeten fuseren, domweg omdat we niet meer in staat zijn zelfstandig te blijven?

Het gaat 19 maart niet om Diederik, Emile of Bram, maar om de lokale politici, Eef van Baarsen (SP), Ben Schulte (GroenLinks) en Yvonne de Jager (PvdA) en natuurlijk ook om die andere lokale kandidaten die ik nu maar even niet allemaal noem. Zij zijn de komende vier jaar aan zet .

Succes met uw keuze op 19 maart!