Inwoners van Westervoort met een gasaansluiting betalen per jaar ongeveer 30 Euro aan precarioheffing via hun energierekening. Deze heffing wordt door Liander doorberekend omdat veel gemeenten precariobelasting heffen. Ook Westervoort heft 138.000 euro precariobelasting bij Liander. Dat deze precarioheffing door de gemeente geïnd wordt is logisch omdat Liander deze heffing van andere gemeenten doorberekent in haar verzorgingsgebied.
Het college stelt dat de Westervoortse gasgebruikers van Liander slechts 7 cent per jaar betalen aan precarioheffing vanwege de Westervoorts precario belasting. Dit is in zoverre correct omdat de overige kosten worden doorberekend door de belastingen van andere gemeenten. Zoals ook de inwoners van deze andere gemeenten betalen voor de Westervoortse precarioheffing.
Het is echter zo dat de Westervoortse coalitie van D66, VVD en CDA er voor kiest om deze precario-inkomsten als inkomen voor de gemeente te zien. Als een belasting dus! Dit vindt de PvdA onterecht. Het kan toch niet zo zijn dat slechts de inwoners met een gasaansluiting mee betalen aan deze belasting. Belasting dient volgends de normale verdeling aan alle inwoners te worden opgelegd en niet aan één specifieke groep.
De PvdA en GroenLinks willen dan ook dat de gemeente de gasgebruikers compenseert voor de doorberekening en wel voor de volle 30 euro en met terugwerkende kracht en zij dienden daarvoor een voorstel in.
De coalitie van CDA, D66 en VVD heeft eerder beloofd deze periode de lasten voor inwoners niet te verzwaren. Maar komt haar belofte niet na door afgelopen maandag (overigens samen met de SP!) tegen ons voorstel voor compensatie voor alle gasgebruikers te stemmen!
Roy Hoveijn, raadslid PvdA Westervoort