21 maart 2014

Dat was het……

De uitslag van de verkiezingen was voor de PvdA dramatisch. We zijn afgerekend. Op het beleid van Den Haag en op onze boodschap. We staan te ver van de kiezer af. De partij die lokaal roept dat de zorg dichter bij de burger moet komen kiest landelijk voor een korting van 40% op het budget voor  huishoudelijke hulp. Leg dat maar eens uit op het winkelcentrum op een zaterdagmiddag vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat lukt niet. De kiezer heeft dat duidelijk laten merken, ook in Westervoort.

Het resultaat was schokkend, maar niet verrassend. De laatste weken voor de verkiezingen waren de reacties steeds negatiever en af en toe behoorlijk heftig. Dat was de aanloop naar het resultaat van 19 maart. Ik realiseerde me steeds meer dat de uitslag wel eens confronterend kon zijn.

Als lijsttrekker voel ik me verantwoordelijk voor de uitslag. Van vijf naar twee zetels is dramatisch. Zeker na vier jaar oppositie. Natuurlijk speelt mee, dat de SP voor de eerste keer meedoet met de verkiezingen en natuurlijk bepaalt de landelijke coalitie VVD/PvdA voor veel kiezers de keuze, maar het is dezelfde PvdA die landelijk beleid maakt, waar inwoners lokaal last van hebben. Dat heeft de kiezer duidelijk laten merken. Ik heb dan ook besloten de komende vier jaar niet in de gemeenteraad plaats te nemen.

Ik besef dat er inwoners op mij hebben gestemd met de gedachte, dat ik in de gemeenteraad zou komen. Dat wordt nu een ander van onze kandidatenlijst. Mensen met dezelfde idealen en ideeën voor Westervoort. Het werk van de PvdA Westervoort gaat zeker door. Ineke Tegelaar en Roy Hoveijn nemen plaats in de raad. De overige kandidaten worden fractie-assistent of blijven op andere wijze actief betrokken.

Ik ben acht jaar met veel plezier en toewijding raadslid geweest. Ik wens de nieuwe gemeenteraad veel succes.