Door op 2 februari 2014

De oorverdovende stilte over de herindeling van de Liemers

De lokale politiek maakt zich klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Hoe houden we de komende decennia onze voorzieningen in stand, hoe regelen we de zorg dichtbij huis en hoe krijgen we de jongeren in de Liemers aan het werk. Daarover zou het moeten gaan in Westervoort en De Liemers. Vraagstukken die volgens de PvdA op Liemerse schaal moeten worden aangepakt. Niets doen betekent stilstand en gemiste kansen. Ondernemers en instellingen roepen al jaren dat één grote Liemerse gemeente kansen biedt. Niet vier verschillende gemeentebesturen met elk hun eigen regeltjes, maar een krachtig gemeentebestuur met een duidelijke visie. Werken aan werk, afspraken over woningbouw, wegen en zorg, waarbij we dicht bij de inwoners vanuit een sterke gemeente naar oplossingen zoeken. Dat is in de ogen van de PvdA Westervoort de Liemers over 20 jaar.

De discussie over de toekomst van de Liemers nadert een volgende stap. Na twee jaar vergaderen en onderzoek komen we  in de richting van besluitvorming. We ontvangen als raadsleden de nodige rapporten over een mogelijke fusie Duiven-Westervoort of een fusie van de vier Liemerse gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 wordt in ieder geval geen besluit genomen. Dat mogen de nieuwe gemeenteraden doen. Een uitgelezen kans voor de politieke partijen in de Liemers om de kiezer nu hun standpunt over de Liemerse samenwerking te vertellen.

Wat waren we benieuwd naar de opvattingen van onze collega partijen in Westervoort en wat is de teleurstelling groot als we in de Westervoort Post lezen, dat het CDA in Westervoort nog  helemaal niet toe is aan bestuurlijke en ambtelijke samenvoeging.  Hoe kun je nog van bestuurlijke en financiële zelfstandigheid praten als we het gros van de taken in samenwerkingsverbanden onderbrengen waarover  we als gemeenteraad nauwelijks iets te zeggen hebben? Wat brengt financiële zelfstandigheid als elke Begrotingsraad beheerst wordt door de volgende bezuinigingsronde en  de inwoners, dat onherroepelijk zullen merken door minder voorzieningen of hogere lasten?

Ook VVD en D66 draaien om de hete brei heen. Kiezen voor een schaal die bij Westervoort past, aldus D66, wachten met besluitvorming tot na de verkiezingen, aldus de VVD. Nauwelijks een woord over de kwetsbaarheid van een kleine ambtelijke organisatie zoals die van Westervoort in een sterk veranderende wereld, waarin grote verantwoordelijkheden op het bordje van de gemeente komen te  liggen.

Wees reëel en kijk echt naar de toekomst. Het is kiezersbedrog om nu nog te zeggen dat we als gemeente de taken best zelf kunnen uitvoeren.Vanaf 2015 hebben we als gemeente directe invloed op de jeugdzorg en langdurige zorg aan kwetsbare inwoners. Een grote verantwoordelijkheid die je als kleine gemeente nu eenmaal niet kan dragen. Zoek dan je buren op, waar je al vele jaren intensief mee samenwerkt en zet dan ook de volgende stap naar één gemeenteraad, één college en één burgemeester.  Als je dat absoluut niet wilt geef dat dan ook aan, maar spreek dat uit vóór 19 maart, dan weet de kiezer waar die aan toe is.