Door op 27 februari 2014

De (schijn)zelfstandigheid van Westervoort

In zijn reactie op mijn ingezonden brief in de Westervoort Post van 26 februari op onze stelling, dat Westervoort haar zelfstandigheid feitelijk al lang kwijt is, omdat we veel en belangrijke taken al samen met andere gemeenten uitvoeren, stelt Theo Kampscheur dat dit iedere “juridische grondslag mist”. Dat is dus een erkenning van onze stelling dat het feitelijk dus zo is dat we niet zelfstandig meer over onze 28 miljoen kunnen beschikken (en dat een grotere gemeente dat soms ook nog doet, bevestigt nog meer hoe onbeduidend het is geworden om “juridisch” zelfstandig te willen blijven).

Maar wij zijn er van overtuigd (en dat wordt bevestigd door de conclusies uit het rapport van de herindelingsscan) dat een grotere, sterkere gemeente in de dagelijkse praktijk veel meer gezag heeft en kwaliteit kan bieden bij de uitvoering van alle taken die we hebben, en nog op ons afkomen, dan een reeks kleintjes afzonderlijk.

Vervolgens worden veel nuanceringen aangebracht bij alle financiële uitkomsten van de resultaten van de onderzoeksrapporten. Er worden zelfs (anonieme) deskundigen opgevoerd die menen dat de resultaten van de in de onderzoeksrapporten berekende maximale verliesrisico’s te laag zouden zijn.

Die deskundigheid komt vast niet uit de gelederen van het CDA in Rijnwaarden en Zevenaar: daar zijn ze nog steeds onomwonden voor één grote, sterke Liemerse gemeente en staan dus pal achter de resultaten van de onderzoeken. Theo Kampschreur verwijst daarbij naar zijn eigen weblog. Wij verwijzen graag naar een meer objectief medium: de website van de gemeente Westervoort waar iedereen de resultaten van de onderzoeken van de herindelingsvarianten kan bekijken en daar zelf een oordeel over kan vormen.

Even wat letterlijke citaten uit het onderzoeksrapport:

Ten aanzien van de financiële risico’s: “Er zijn geen bovenmatige risico’s gevonden op het gebied van lastendruk/belastingopbrengsten, weerstandsvermogen, schuldposities en onderhoud kapitaalgoederen.”

En ten aanzien van de lastendruk voor de inwoners: “In de provinciale herindelingsscan is een fictieve vingeroefening opgesteld. Die telling komt uit op een totale lastendruk van € 695,- per jaar voor een meerpersoonshuishouden met koopwoning. In vergelijking met de huidige bedragen is dat een daling van € 5,- (Duiven), € 38,- (Rijnwaarden) en € 115,- (Westervoort). Voor een vergelijkbaar huishouden in Zevenaar zou het een stijging van € 68,- betekenen.”

Iedereen kan dat rapport dus inzien en oordelen, er is niks geheims aan! Opmerkelijk is ook nog de constatering in het rapport dat als we alleen samengaan met Duiven er een bezuinigingsoperatie moet worden doorgevoerd die veel groter is dan in het geval we besluiten samen te gaan in één Liemerse gemeente.

En ja, mevrouw Zingg, wie wil er eigenlijk in “Duuvoort” wonen ?