Door op 25 mei 2016

GEEN ONTSNAPPING MOGELIJK UIT DE FUIK VAN DE AMBTELIJKE SAMENWERKING TUSSEN WESTERVOORT EN DUIVEN!

GEEN ONTSNAPPING MOGELIJK UIT DE FUIK VAN DE AMBTELIJKE SAMENWERKING TUSSEN WESTERVOORT EN DUIVEN!

Al langer wordt er binnen de gemeenteraden gesproken over een fusie van de ambtelijke organisaties van Westervoort en Duiven. Er is door de gemeentesecretarissen een onderzoek verricht naar de mogelijkheden en onlangs is in de gemeentelijke commissies BSF gesproken over de kaders bij de voorgenomen ambtelijke fusie Daarmee is de beweging richting ambtelijke fusie in volle gang en gingen 5 van de 6 Westervoortse fracties akkoord met de voorgelegde kaders. Zo niet de PvdA . Wij voelen deze beweging als een fuik waarin wij verleid worden te zwemmen en we zijn dat niet van plan.

Zwem je in de fuik, dan is er geen terugkeer mogelijk en er blijkt er ook geen andere  uitgang te zijn. Wanneer je er niet in wilt dan heeft het ook geen nut je uit te spreken over de kleur van het net of de vorm van de mazen.

De PvdA-Westervoort staat al zeer lang op het standpunt dat er maar één zinvolle weg is richting samenwerking met andere Liemerse gemeentes en dat is een bestuurlijke fusie (herindeling). Alleen zo kan een vuist gemaakt worden bij belangrijke beslissingen in de samenwerking met bijvoorbeeld  Arnhem en alleen zo is het democratisch gehalte gewaarborgd (een  gezamenlijke gemeenteraad heeft dan over de volle breedte zeggenschap over het gezamenlijke beleid). Het idee dat de ambtelijke fusie een efficiëntieslag zou opleveren (en dat daarmee wellicht een bezuiniging kan worden bereikt) en dat de kwetsbaarheid van het ambtelijk apparaat zal afnemen worden bovendien nergens onderbouwd met feiten of bewijzen.

De PvdA zal in de komende tijd haar visie blijven herhalen, herindeling met 2, maar liever nog met 4 of zelfs 5 gemeentes heeft onze nadrukkelijke voorkeur. Het voorstel komt in de raad van 31 mei aanstaande. De PvdA zal dan tegen stemmen en daarbij een stemverklaring afleggen. Met de motivatie zoals hierbij beschreven zal zij verklaren dat zij tegen de ambtelijke fusie is,en daarmee logischerwijs ook tegen de kaders die worden voorgesteld.

Fractievoorzitter PvdA Westervoort

Ineke Tegelaar