19 februari 2014

Met het oog op… Ineke Tegelaar

Voor wie zijn brood moet verdienen in de cultuur zijn de tijden weleens beter geweest. Toneel en muziek worden “linkse hobbies” genoemd en daarop is het gemakkelijk bezuinigen, ondervindt ook Ineke Tegelaar, werkzaam bij Kunstbedrijf Arnhem. Ze is sinds 2010 lid van de Westervoortse PvdA-fractie en stelt zich nu graag beschikbaar voor een tweede periode.

Hoe komt een musicus in de politiek terecht?
Geen goede vraag! Ik ben als betrokken Westervoortse geïnteresseerd geraakt in de Westervoortse politiek enne… daar heeft mijn beroep weinig mee te maken.

Blijft de vraag: wat is er nu leuk aan om raadslid te zijn?
Het is niet altijd leuk maar wel altijd interessant en boeiend om je te bemoeien met besturen van je dorp. Ik houd ervan om zaken te analyseren en dan een manier te bedenken hoe iets verbeterd kan worden (als dat al gewenst is) en met name dat politiek-strategische onderdeel van het raadslidmaatschap dat trekt me. Ook kom je in aanraking met onderwerpen die niet in je directe belangstelling liggen en ook dat is interessant.

Geef een voorbeeld!
Zo verandert er binnenkort heel veel op het gebied de extramurale AWBZ-taken (zorg die buiten instellingen uitgevoerd moeten worden) en ook de jeugdzorg gaat op de schop. Je vraagt je wel af of dat allemaal niet te snel gaat en of de opgelegde kortingen op de budgetten wel realistisch zijn. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering komt wel bij de gemeente liggen en als gemeenteraad stel je vast binnen welke randvoorwaarden het college die taken moet realiseren. Het is echt de moeite waard om je daarvoor in te zetten.

Waarom denk je dat jij dat kunt?
Zonder zelfvertrouwen komt een mens niet ver en ik vind het leuk om het debat aan te gaan en ik ben nogal praktisch ingesteld. Bovendien: in mijn eerste raadsperiode heb ik ook veel bijgeleerd van mijn PvdA-collega’s.

Maar goed, al die andere onderwerpen op de Westervoortse raadsagenda dan?
Westervoort is niet op te knippen in losse onderdelen, vaak hebben ogenschijnlijk verschillende items toch direct met elkaar te maken (veiligheid en groen, sociaal beleid met leefbaarheid in de wijk, zelfstandigheid burgers en goede infrastructuur, financiën etc). En vergeet niet, we hebben een sterke raadsfractie waarin veel expertise op allerlei terrein zit. Dat is de afgelopen jaren wel bewezen. Dat komt helemaal goed!

Ineke Tegelaar is getrouwd, heeft twee (muzikale) zonen en woont sinds 1987 in Westervoort. Beroepsmatig heeft ze haar hele leven in muziek en cultuur doorgebracht. Aanvankelijk als musicus (blokfluit, zowel docerend als uitvoerend) en daarna werkte ze o.m. als adjunct-directeur bij de Arnhemse Stedelijke Muziekschool. Nu is ze projectleider senioren bij het Arnhems Kunstbedrijf.