Door op 12 februari 2016

ZORG OM THUISZORG IN WESTERVOORT

ineke tegelaar 2014Sinds vorig jaar heeft de gemeente Westervoort de (mede)verantwoordelijkheid gekregen voor een groot aantal zorgtaken. Ook voor de thuiszorg. Die thuiszorg wordt niet rechtstreeks door de gemeente zelf verzorgd, maar wordt uitgevoerd door meerdere thuiszorgorganisaties. Die thuiszorgorganisaties regelen vervolgens dat een ieder die thuis zorg nodig heeft, die ook (en goed) krijgt. Maar om dat fatsoenlijk te kunnen doen moet de gemeente daarvoor een prijs betalen die ten minste de kosten dekt. Thuiszorgmedewerkers moeten daarvoor een redelijke beloning krijgen (conform de geldende cao). De gemeente Westervoort heeft de thuiszorgorganisaties echter een prijs geboden die het voor thuiszorgorganisaties niet mogelijk maakt (structureel) èn goede zorg te bieden èn de medewerkers conform de cao te kunnen betalen.
Een tweetal organisaties die ook in Westervoort actief waren (STMG en Buurtzorg) , zijn om die reden al afgehaakt. Het gevolg is dat 130 inwoners die door deze organisaties werden geholpen, hun vertrouwde hulp zijn kwijtgeraakt en zelf actief op zoek moesten naar alternatieven.

Ook andere gemeenten hebben dit gedaan en dat heeft bij veel grote thuiszorgorganisaties tot grote problemen geleid (zie bijvoorbeeld de situatie bij TSN, Verian en Internos). Het is om die reden dat de verantwoordelijk staatssecretaris van Rijn met alle betrokkenen (aanbieders, gemeenten en vakbonden) om tafel is gaan zitten om tot afspraken te komen die moeten voorkomen dat medewerkers en mensen die zorg nodig hebben de dupe worden van te veel nadruk op een zo laag mogelijke prijs. Die afspraken zijn inmiddels vastgelegd in een code “Verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning”.

De gemeente Westervoort heeft ons desgevraagd aangegeven die code niet te willen ondertekenen. “Meer regels werken eerder beperkend dan bevorderend op innovatie en verandering in het sociaal domein op lokaal niveau”, zo luidde het cryptische antwoord. Vrij vertaald betekent het dat de gemeente “om innovatief te kunnen zijn” de sociale rechten (op bijv. een normale beloning) van thuiszorgmedewerkers niet wenst te eerbiedigen en de mensen die de zorg nodig hebben in onzekerheid laat over de continuering van de benodigde (goede) zorg: blijven ze hun vertrouwde hulp behouden of moeten ze regelmatig op zoek moeten naar goedkopere alternatieven ?

Natuurlijk heeft de gemeente ook te maken met de bezuinigingen die in de zorg zijn doorgevoerd. Maar bij bezuinigen moet je keuzes maken. Dit (CDA/VVD/D66) college kiest er echter voor wel extra geld uit te trekken voor bijvoorbeeld een forse renovatie van het gemeentehuis of voor verlichting van de brug (die zelfs roze mag kleuren voor een wielerkoers die in één minuut door ons dorp raast).
Het zal duidelijk zijn dat dit niet onze keuzes zijn.

Ineke Tegelaar
(fractievoorzitter)