Welzijn, Zorg en Volksgezondheid

In de komende periode krijgt de gemeente er op dit terrein nieuwe verantwoordelijkheden bij: de jeugdzorg, begeleiding en dagbesteding (en mogelijk de persoonlijke verzorging) van mensen die langdurige zorg nodig hebben en de sociale participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dat leidt weliswaar tot ingrijpende veranderingen voor de mensen die het betreft, maar biedt ook kansen om de zorg overzichtelijker, efficiënter en toegankelijker te maken.

Wat willen we bereiken ?

  • Wij willen voor een ieder die dat nodig heeft, zorg “op maat” gaan bieden zonder al te veel administratieve rompslomp. Omdat iedereen anders is, volstaat daarbij geen kant en klare oplossing. Maatwerk is dus nodig.
  • Om de zorg betaalbaar te houden zullen we op onderdelen niet aan een versobering kunnen ontkomen. We hopen dat echter te kunnen beperken door efficiënter te gaan werken. Belangrijk daarbij is dat mensen de eigen regie over hun leven zoveel mogelijk kunnen behouden.
  • Mensen met een functiebeperking willen we gelijke kansen geven in de maatschappij. Dat doen we door de standaardregels die de Verenigde Naties op dit punt hebben vastgesteld, over te nemen.
  • We willen dat iedereen moet kunnen blijven deelnemen in de samenleving en bij een zorgvraag snel en efficiënt wordt geholpen.
  • Eigen bijdragen voor noodzakelijke voorzieningen mogen geen stapeling tot gevolg hebben en zeker niet tot een armoedeval leiden.
  • We willen bevorderen dat je in de eigen wijk kunt blijven wonen als je ouder wordt of gehandicapt raakt.
  • De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Wij kiezen zoveel mogelijk voor een inkomens-afhankelijke eigen bijdrage. Uitgangspunt is een solidaire en sociale gemeente waar geen armoede voorkomt en die extra ruimte maakt voor mensen die kwetsbaar zijn.

 

Wat willen wij daarvoor doen ?

  • Zorgmedewerkers moeten weer ‘aanklampbaar’ en zichtbaar zijn in de wijk.
  • Mantelzorgers moeten worden ondersteund en geholpen. De PvdA wil dat mantelzorg-ondersteuners extra capaciteit krijgen om mantelzorgers op te zoeken en te helpen met praktische oplossingen. Jonge en bejaarde mantelzorgers willen we extra ondersteunen om ook hun eigen leven te kunnen blijven leiden.
  • De PvdA wil de combinatie van beroepskrachten, mantelzorgers uit het eigen netwerk en vrijwilligers bij de zorgverlening verder ontwikkelen. Burgerinitiatieven op dit gebied worden zoveel mogelijk gestimuleerd en ondersteund.
  • Bij zorg- en welzijnsbeleid is de professionaliteit en de doortastendheid van de hulpverleners van cruciaal belang. Gemeenten, welzijnsinstellingen en scholen moeten daarom blijven investeren in de kennis en kunde van de hulpverleners en mantelzorgers.
  • De PvdA wil dat de zorg zoveel mogelijk wordt georganiseerd vanuit de vraag. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar het eigen netwerk. Waar het eigen netwerk ontoereikend is, vindt ondersteuning zoveel mogelijk plaats vanuit de wijk. Mensen met een levenslange beperking kunnen waar nodig rekenen op professionele ondersteuning. Het organiseren van groepen hulpverleners in kleinschalige verbanden in de wijk wordt daarbij gestimuleerd. De PvdA vindt het belangrijk dat zorg en welzijn dichtbij mensen beschikbaar is (waarbij de anonimiteit uit privacyoverwegingen gewaarborgd moet worden).
  • We zijn voor een persoonsgebonden budget (PGB). Dat kan in verschillende vormen. Fraude met PGB’s pakken we hard aan.
  • Bij nieuwbouw is levensloopbestendigheid het uitgangspunt. Ook bij kleinschalige woonvormen.
  • In de gezondheidscentra werken huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, wijkverpleegkundigen en andere medici uit de eerstelijnsgezondheidszorg samen voor patiënten in hun wijk/dorp.
  • We volgen de landelijke levensstijlcampagne met een jaarlijks uitvoeringsprogramma om de sociaal economische gezondheidsverschillen in onze gemeente te verkleinen. In uitvoeringsprogramma’s hebben we onder andere aandacht voor het stimuleren van bewegen, gezond eten, alcohol-matiging en het voorkomen en bestrijden van depressies.
  • We zetten ons in voor het behoud van bereikbare ziekenhuiszorg in onze regio.
  • Voor de groep mensen met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau willen wij een kortingspas voor sport- en cultuuractiviteiten, de bibliotheek, zwemlessen, computers voor brugklassers en een regeling voor schoolkosten in stand houden
  • Bij hulp bij schulden is niet alleen naar de financieel-technische kant belangrijk. Het gaat ook om het vinden van manieren om weer te leren omgaan met geld. Leren budgetteren, het op orde houden van de basis (vaste lasten) en voorkomen van schulden: als het nodig is, helpt de gemeente mensen door hun inkomsten en uitgaven voor ze te beheren.
  • De vele stichtingen, particuliere initiatieven en instellingen die zich met armoedebestrijding bezighouden, komen met de gemeente regelmatig bijeen om kwaliteit te handhaven, efficiënter samen te werken en kennis uit te wisselen.