Door op 21 februari 2014

Hoe populair is de Gelrepas?

“De Gelrepas populair in Westervoort” staat er boven een persbericht van de gemeente Westervoort. Zeker 67% van de pashouders in Westervoort maakt gebruik van de pas, kunnen we in het persbericht lezen. Dat is mooi, maar we zijn als PvdA pas tevreden als alle pashouders de pas regelmatig gebruiken en ook degenen zijn bereikt die nu nog geen pas hebben, maar voor wie deze wel bestemd is, namelijk de huishoudens met een inkomen tot 120%.

Wat ons opvalt is, dat we in het onderzoek waar de gemeente in haar persbericht naar verwijst, toch iets heel anders lezen, namelijk dat 44% van de ondervraagden de Gelrepas (bijna) nooit gebruikt en 42% deze soms gebruikt.  Men ziet af van gebruik onder andere vanwege de eigen financiële bijdrage. Ook sluit het aanbod niet goed aan bij de behoefte van de pashouders. Verder blijken de vervoerskosten een belemmering te zijn om deel te nemen aan een activiteit.

Waarom lezen we deze informatie niet terug in het persbericht? We zijn als PvdA een warm voorstander van de Gelrepas. We vinden het belangrijk dat inwoners mee kunnen doen in de samenleving, ongeacht hun inkomen. De Gelrepas biedt die mogelijkheid, maar als blijkt dat er verbeteringen nodig zijn om inwoners daadwerkelijk mee te laten doen, mag dat in een persbericht, dat zo vlak voor de verkiezingen verschijnt, niet ontbreken.

Als de vervoerskosten te hoog zijn, zorg dan voor een groter aanbod dicht bij huis, zodat een Gelrepashouder aan activiteiten in de buurt kan deelnemen. Verbeter in dit kader de communicatie met verenigingen en organisaties, zodat zij zich allemaal kunnen aanmelden als deelnemer van de Gelrepas.

In het kader van het armoedebeleid hebben we het college onlangs gewezen op de Minimawijzer, waarin men snel kan terugvinden welke landelijke en lokale regelingen er zijn voor mensen met een laag inkomen. Het zou fijn zijn als het college ook dit snel oppakt.