Burgers, Bestuur en Dienstverlening

Zoals beschreven in de inleiding komen er nog al wat veranderingen op onze gemeente af. Wat de kortingen, overhevelingen en decentralisaties betekenen voor de inrichting van onze gemeente wordt hieronder aan de hand van drie onderwerpen beschreven:

  1. Politiek bestuur en zeggenschap
  2. Dienstverlening en communicatie
  3. Gemeentelijke samenwerking, c.q. herindeling
Politiek bestuur en zeggenschap

Politieke beslissingen moeten een leidraad zijn voor de ambtelijke organisatie. Het ambtelijk apparaat moet zich kunnen aanpassen aan de keuzes van burger en politiek. Wanneer bijvoorbeeld de decentralisatie van zorgtaken prioriteit heeft, moet de kwaliteit en omvang van de ambtelijke organisatie daarop worden afgestemd. Burger en politiek bepalen het beleid. Dat wordt niet bepaald door (de omvang of deskundigheid van) het ambtelijk apparaat.

Wat willen we bereiken?

  • De PvdA zal zich altijd inzetten voor een zo progressief, sociaal en democratisch mogelijk bestuur van de gemeente en wil als partij duidelijk herkenbaar blijven. Dit kan zowel in de oppositie als in een coalitie.
  • De PvdA wenst dat het bestuur van de gemeente het contact met de inwoners van Westervoort versterkt door bijvoorbeeld meer inspraak van de burgerij te organiseren.

Wat gaan we daar voor doen?

  • De PvdA is bereid ook in de nieuwe bestuursperiode deel uit te maken van het college. Dit betreft echter geen abonnement op collegedeelname en altijd zal hierin een inhoudelijke afweging worden gemaakt. De dualistische verhoudingen maken het mogelijk om constructief deel te nemen aan het college én een kritisch geluid in de raad te laten horen.
  • De PvdA staat positief tegenover burgerinitiatieven, ook op buurt- en straatniveau.
  • De PvdA wil graag een onafhankelijke klachtenbemiddelaar of ombudsman instellen (waar nuttig en nodig geconcentreerd in de Liemers of Arnhem).
Dienstverlening en communicatie

De PvdA wil dat de gemeente Westervoort haar burgers servicegericht, klantvriendelijk en goed bedient. Dit is een belangrijke basistaak van een gemeente. De gemeente kan ook meer gebruik maken van nieuwe technische mogelijkheden via internet en lokale en sociale media om haar burgers te bereiken en te bedienen. Dat biedt de kans om mensen bij ontwikkelingen in hun directe omgeving te betrekken en invloed te geven.

Wat willen we bereiken?

  • De kwaliteit van de dienstverlening dient tenminste op het huidige niveau te blijven
  • De loketfuncties binnen de gemeente moeten op orde te zijn: geen lange wachttijden voor paspoort of vergunningen.
  • De PvdA wil dat Westervoort altijd op een open wijze communiceert met haar bewoners.

Wat gaan we daar voor doen?

  • De gemeente bevordert het gebruik van internet door enerzijds zélf goed bereikbaar te zijn met een goed functionerende internetsite en anderzijds internetprojecten voor en/of door bewoners te ondersteunen.
  • Toegankelijkheid van overheidsgebouwen en de gemeentelijke website voor mensen met beperkingen wordt gewaarborgd.
  • Tevens wordt de bevolking uitgenodigd actief mee te denken over toekomstig beleid en haar mening te geven over de uitvoering daarvan. Inspraak en internet bieden directe mogelijkheden voor burgers om hun zienswijze kenbaar te maken.
  • Overleg met de bewoners vindt, naast op dorpsniveau, voor specifieke zaken in een wijk of buurt, op wijk-, buurtniveau plaats.
  • De gemeente gaat nog meer gebruik maken van een digitaal loket. Dan kunnen de meest voorkomende handelingen online geregeld worden, zoals aanvragen en aangiftes.
  • Het evalueren van de door de gemeente uitgevoerde taken. Deze herbezinning kan leiden tot het niet meer uitvoeren van bepaalde taken en daarmee het niet meer ter beschikking stellen van geld en mensen voor het uitvoeren van die taken. De eventuele financiële ruimte die daardoor kan ontstaan, kan dan worden benut voor het ondersteunen van nieuwe initiatieven.
  • Bij aanbestedingen van diensten is niet alleen de prijs doorslaggevend. Er wordt vooral ook gekeken naar duurzaamheid, kwaliteit en de invloed op de lokale economie en werkgelegenheid. Aanbieders die inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeente van werk kunnen voorzien (de zogenaamde social return), hebben een streepje voor.
  • Met bedrijven of (financiële) instellingen die verdienen aan slavernij, mensen- en wapenhandel, kinderarbeid en uitbuiting doet de gemeente geen zaken.
Gemeentelijke herindeling

Gemeentelijke samenwerking, c.q. herindeling lijkt de PvdA onontkoombaar.

  1. Er is aangetoond, dat het voor gemeenten rond de 30.000 inwoners steeds moeilijker wordt het voorzieningenniveau op peil te houden.  Verdergaande bezuinigingen  vanuit het Rijk dwingen tot keuzes.
  2. Volgens het CBS zal de bevolking in de Liemers veranderen van samenstelling en mag worden verwacht dat het aantal inwoners per dorp/stad in de gemeente afneemt vanaf 2020.
  3. De landelijke overheid geeft aan te verwachten dat grotere gemeenten (tenminste 100.000 inwoners ?) noodzakelijk zijn om de toekomstige taken, verplichting en wensen richting haar burgers uit te kunnen blijven voeren binnen een acceptabel houdbaar budget.
  4. Voor de samenwerking, c.q. herindeling bestaat een breed draagvlak zowel bestuurlijk (VNG) als onder de inwoners.

Wat willen we bereiken?
De PvdA stuurt dan ook aan op een samenwerking met alle Liemerse gemeenten. Een volledige herindeling naar één Liemerse gemeente heeft onze voorkeur. Daarmee wordt vooral de democratische controle van de burgers op het bestuur beter geborgd dan bij (vormen van) samenwerking.

Wat gaan we hiervoor doen?
In de afgelopen raadsperiode is de discussie in de Liemers over samenwerken of samengaan in gang gezet. Ongeacht de uitkomst van dit proces van samenwerking en samengaan, we blijven pal staan voor alles wat we met dit verkiezingsprogramma voor Westervoort willen bereiken.